Mléko - jak to vidím já

9/15/2018

V tomto článku bych se ráda zaměřila na téma mléko - přítel nebo nepřítel? Přesně tento název nese i malá brožurka, kterou jsem si před nedávnem zakoupila v antikvariátu za pár korun čistě ze zvědavosti. Doma jsem si po prostudování všimla jedné drobnosti a tou je, že je sponzorovaná firmou Danone, vyrábějící mléčné produkty. Tím mi bylo jasné, co asi bude sdělovat a na jakou stranu se přikloní. Přestože si autora - pana Doc. MUDr. Pavla Kohouta cením jako velmi vzdělaného muže v oboru výživy, tato publikace mi přijde dost zavádějící a zaměřuje se především na výhody. Negativa jsou naopak uvedena v malé míře. Na druhou stranu mě zaujaly informace o příznacích intolerance a její diagnostice.  Co se mi opravdu nelíbilo byl argument na názor v sekci mýty o mléce - Proč pít mléko když ho žádný savec v dospělosti mléko nepije? Odpovědí bylo: "Plno savců by jistě rádo mléko pilo, pokud by ho mělo k dispozici." Nevím jak pro vás, ale pro mě je tento argument velice nedostačující. Rostlinné nápoje jsou v této publikaci shazovány, že nemají dostatečné množství vápníku. Pro srovnání jsem si našla výživové hodnoty klasického polotučného mléka Madeta, Alpro Sojového nápoje a mléka z farmy. Jako první bych porovnala již zmiňovaný vápník. Madeta - 120mg/100ml, Sojový nápoj - 120mg/100ml, u žádného farmářského mléka jsem bohužel obsah vápníku nenašla. Avšak bylo velice překvapující zjištění, že jak u klasického mléka z obchodu, tak u sojového mléka je obsah vápníku naprosto identický. Co se týče bílkovin, Madeta - 3g/100ml, Sojový nápoj - 3g/100ml, Plnotučné mléko Němcova farma - 3g/100ml. Opět naprosto identické. Mimo tyto dva faktory bych u rostlinných nápojů vyzdvihla nízký cholesterol. V dnešní době je výskyt vysokého cholesterolu velice krizový a týká se téměř 70% naší populace. Vede ke srdečně-cévním onemocněním, které způsobují více než 50% úmrtí v ČR. U Madety je to 6mg cholesterolu na 100ml a u sojového 0mg/100ml. Dle mého názoru je problém především v nadměrné konzumaci mléčných, živočišných výrobků. Nevidím problém dát si párkrát do týdne kvalitní jogurt, či sýr, ale v této době člověk konzumuje mléčné produkty snad v každném jídle dne. U mě byl prvním podnětem ke skoncováním s mléčným průmyslem etický důvod a také to, že nevidím žádný smysl v tom proč by měli lidé pít mateřské mléko od jiného zvířete. Až poté jsem se dozvěděla jaké to má benefity co se týče zdraví. Na druhou stranu, jak jsem již v některém ze svých článků zmínila, pořád vidím smysluplnější z výživového hlediska si koupit například jednou za měsíc kvalitní sýr z farmy, než veganský sýr plný kokosového tuku.

You Might Also Like

0 komentářů

Pravidelní čtenáři